Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Kadınlarla İlgili Tüm DÜŞÜNCE-BİLGİ-BECERİ gibi BİRİKİMLERİN PAYLAŞIMI
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Mide Nedir Genel

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin/Leman
AdmincCeren_ce
AdmincCeren_ce



Mesaj Sayısı : 165
Kayıt tarihi : 03/06/10

Mide Nedir Genel Empty
MesajKonu: Mide Nedir Genel   Mide Nedir Genel Icon_minitimeCuma Haz. 18, 2010 12:36 am

Mide ve Görevi :

Mide, sindirim sisteminin yemek borusundan sonra gelen 30 santim büyüklüğünde, yaklaşık 1 litre kapasiteli en geniş bö­lümüdür. Karın boşluğunda ve diyaframın hemen altında bu­lunan midenin yemek borusuyla birleşen bölümüne mide ağzı ve onikiparmakbağırsağı (duodenum) ile birleşen son bölümü­ne pilor (midekapısı) adı verilir. Midenin dış yüzü katılgan dokudan yapılmış karın zarıyla kaplıdır. Karın zarının üzerinde besinleri sıkıştırıp boşaltıcı sağımsal hareketler yapabilen uzunluğuna, enine ve eğik yalız kas tellerinden oluşmuş bir kas gömleği vardır. Bunun üstünü de, yani midenin iç yüzeyini, sümüksel gömlek kaplamıştır.
Mide Nedir Genel Haber_77652_2204
Mide, ilk olarak ağız boşluğunda mekanik değişikliğe uğ­ramış olan yemekleri bir süre bekletmek, parçalamak, besin­lerdeki proteinleri kimyasal değişikliğe uğratmakla görevlidir. Mide kaslarının yaptığı sağımsal hareketler, yemeklerin iyice dağılmasını, mide suyu ile karışmasını ve bağırsaklara geçme­di için mide kapısına (pilor) itilmesini sağlar.

Mide Suyu, Mide Öz Suyu, Mide Su Toplaması

küçük borucuklar şeklinde olan milyonlarca mide bezi tarafından salgılanır. Mide suyunun içinde tuz asiti, pepsin enziminin ön maddesi pepsinojen, lipaz enzimi vardır. Süt çocuklarında sütün sindirilebilmesi için mide suyunda lap enzimi de bulunmaktadır. Midedeki tuz asitinin, besinlerle gi­ren bakteriler ve diğer birçok küçük canlılar üzerine öldürücü etkisi vardır.


Başlangıçta aktif olmayan pepsinojen de tuz asi­ti aracılığıyla aktif görev yapan pepsin enzimine dönüşür. Pepsin enzimi, tuz asitinin hazırladığı asit ortamında protein­leri pepton haline getirir.

Lipaz, yağlara ve karbonhidratlara (şeker, nişasta) etki yaparak onları yağ asitine ve gliserine çe­virir. Yemekler sindirilme yeteneğine göre midede 2-6 saat ka­labilir. Su, mide ağzı ve mide kapısı arasından en kısa yoldan doğrudan doğruya bağırsaklara geçer. Mideden en çabuk çıkan maddeler karbonhidratlardır. Ondan sonra proteinler, en sonra da yağlar gelir. Süt çocuklarının midelerinde pep­sin yerine lap enzimi oluşur. Besinlerin midede yakılma­sı sonucu oluşan boza kıvamındaki sıvı (kimtıs) bölümler ha­linde yavaş yavaş onikiparmakbağırsağına geçer.
Mide Nedir Genel Stom1
Birçok nedenlerden ötürü midede görülecek atrofi duru­mu, tuz asidi salgısını ya da B 12 vitamininin emilmesi için gerekli olan intrinsik faktör salgısını engeller. Bu takdirde pernisyöz anemi (B 12 vitamini eksikliği) hastalığı ortaya çıkar. Bundan başka midede mekanik, kimyasal ve ruhsal etkenlerin ortaya çıkardığı birtakım hastalıklar görülebilir.


(Sizde ÜYE OLUNUZ ve CEVAP YAZ veya YENİ KONU imlecini tıklayarak, Konu
hakkındaki düşüncelerinizi, birikimlerinizi kaydedip PAYLAŞIMA katılınız.)

admin


(alıntı)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://kadinlar.yetkin-forum.com
 
Mide Nedir Genel
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Pankreas Nedir
» Göğüs Hastalıkları Genel
» Güzellik-Bakım Genel
» Astroloji ve Burçlar Hk.da genel bilgi
» Kulak-Burun-Boğaz Genel

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: __SAĞLIK__ :: Ailede Sağlık :: Genel Hastalık Konuları :: İç Hastalık Konuları :: Mide ve Sindirirm Hst.-
Buraya geçin: